Exempel på lösningar i Sverige där M2M används

Dörrlås

I dörrlåsen sitter det en modul med ett M2M abonnemang i. Administratören eller ägaren av fastigheten lägger upp de mobilnummer som tillhör de som skall ha tillträde till lokalen, stugan, hotellrummet eller fastigheten i en enkel databas. När man skall gå in ringer man ett kostnadsfritt samtal och låset öppnas direkt. Det är möjligt att styra så att en viss person bara har access vissa tider, ex kan alla i en skolklass ha tillgång till en idrottslokal mellan 14 och 16 varje måndag, inga andra har access till lokalen den dagen. På detta sätt minimerar man risken att andra än de som är behöriga kommer in i omklädesrum och idrottshall. Man kan även använda det för hotellrum, stugor eller i sin bostad, man kan som ägare eller administratör för system styra vilka som skall ha tillträde och när de skall ha det, går inte dörren igen kan man få ett sms om att en dörr inte är låst. På detta sätt slipper man all nyckelhantering och man har bra kontroll över vilka som har tillträde samt även kontroll över vilka personer som har tillträtt en lokal, stuga eller fastighet.

Varuautomater

Ett flertal företag som tillhandahåller varuautomater för försäljning av godis, mat, glass och läsk har M2M integrerat i sina automater. Ägaren eller service teknikern kan nu på distans se om en automat behöver fyllas på, om växelpengarna är på väg att ta slut eller om tex temperaturen är för hög. På detta sätt blir det enklare och en betydligt mer kostnadseffektiv hantering av sina automater, man slipper att i onödan åka ut till sin automat och man får alltid larm om när det är dags att fylla på eller serva automaten.

Larm

Det finns ett stort antal olika larm i Sverige idag där M2M används, allt ifrån larm från stora företag inom säkerhets branschen till larm lösningar som man själv kan köpa i fackhandeln. Med hjälp av M2M slipper man koppla in larmet till sin fasta telefoni vilket innebär att man inte behöver dra kablar, risken för att en inbrottstjuv klipper av kablarna och på det sättet oskadliggör larmet är numera borta. Det finns larm som man kan sätta på sin båt, mc, bil, hus eller annan värdefull utrustning, dagens larm har lång stand by tid och kräver oftast inte anslutning till en extern strömkälla.

Trygghetslarm

Allt fler trygghetslarm går över till en digital teknik där M2M teknik används, inte minst pga att vår analoga telefoni minskar. Att införa trygghetslarm som bygger på M2M innebär en framtidsäker lösning där man som vårdare kan ta emot larm direkt i sin telefon, hantera nycklar elektroniskt, få upp relevant information om den person som larmat, ex sjukdomshistorik, vägbeskrivning, speciella önskemål etc. Anhöriga till personen som har ett trygghetslarm kan även läsa information om sin anhörig, få kopior på larm mm.

Taxi

Ett flertal taxibolag i Sverige har gått över till att integrera en eller flera M2M lösningar i sina bilar, oftast handlar det om betalkortsterminal och körorder system som ansluts via M2M. Fördelarna med detta är många, taxibolaget får betalning direkt när resan är avslutad och man kan skicka körorder via mobilnäten direkt till en skärm i taxibilen. De som arbetar med trafikstyrningen kan på sina skärmar se vilken taxibil som är närmast målet och direkt dirigera bilen till sin nya hämtningsadress, man sparar tid, pengar och miljö. Det finns även taxibilar och bussbolag som erbjuder Wlan i sina bilar och bussar, passagerarna kan koppla upp sig via till internet under resan.

eCall

Fler och fler fordonstillverkare installerar nu ske call system i sina bilar. Primärt är de tänkt att användas vid olyckor och nödsituationer, bilen larmar själv ex SOS-Alarm vid en olycka. Bilen sänder uppgifter om position, antal passagerae, hastighet och temperatur till SOS-Alarm som i sin tur försöker koppla upp ett samtal via bilens eCall system.