Larm & Säkerhet

Inom detta segment ryms exempel på lösningar inom traditionella inbrottslarm för hem och företag, larm för bil och båt men även överfallslarm och olika former av positioneringslösningar. Säkerhetssegmentet är ett av de segment som vuxit kraftigast inom M2M, främst drivit av trådlösa inbrottslarm som ibland kombinerats med larm för brand och översvämning. Nu har det tillkommit en mängd nya lösningar, bla ser man en stark tillväxt inom personlarm och övervakning av barn och djur, larm på rörlig egendom såsom bilar och båtar mm. Den verkliga nyttan med denna typ av lösningar kommer vi nog se när företagen börjar erbjuda bra och lättanvända appar där man kan se statusen på sin villa, se var barnen är och vart de har rört sig mm. Precis som Volvo gjort med sin Volvo on Call tjänst krävs det förmodligen tjänster runt omkring själva huvudtjänsten innan man ser att detta lyfter på riktigt. Integrationen mellan den verkliga M2M tjänsten och smartphones/appar kommer att bli allt viktigare för att lyckas, i vart fall för de lösningar där det finns människor inblandade.

Hemlarm

Det finns ett stort antal olika larm i Sverige idag där M2M används, allt ifrån larm från stora företag inom säkerhetsbranschen till larm lösningar som man själv kan köpa i fackhandeln. Med hjälp av M2M slipper man koppla in larmet till sin fasta telefoni vilket innebär att man inte behöver dra kablar, risken för att en inbrottstjuv klipper av kablarna och på det sättet oskadliggör larmet är numera borta. De stora säkerhetsföretagen som tex Securitas och Q4S säljer i princip inga larm idag som går över fasttelefoni utan alla deras larm använder sig av lösningar där mobilnäten och M2M används. Många hemlarm har numera även övervakning mot bränder och översvämning. Snart får vi nog även se de första apparna inom hemlarm, ex skulle man via sin mobil kunna gå in och se statusen på sitt hus, larma av/på, se vem som är hemma mm.

Företagslarm

Larm för lokaler, butiker och fastigheter ställer oftast högre krav på säkerhet och övervakade förbindelser, man vill alltid kunna se att larmet är ”on line”. Tappar larmet sin förbindelse går det omedelbart ett larm till de som övervakar larmet. Även för larm mot företag finns det här ett stort antal olika företag som erbjuder olika lösningar, allt från larm som är väldigt lika de som säljs till privatpersoner till larm som är övervakade och går över flera förbindelser, dvs nödvändigtvis inte enbart över mobilnäten.

Båtar & Husvagnar / Fritidslarm

Att både privatpersoner och företag vill kunna övervaka egendom som är stöldbegärlig blir allt vanligare. Utbudet på larm för denna typ av egendom är numera stor, ingår det inte från början när man köper ex en båt är det enkelt att eftermontera ett larm av bra kvalitet. Vanligt är att man köper att larm och att man därefter köper ett M2M abonnemang eller M2M kontantkort hos valfri operatör, larmen har oftast en väldigt låg strömförbrukning och kräver sällan en extern strömkälla.

[youtube width=”325″ height=”250″]http://youtu.be/D-SJfEUPuqQ[/youtube]
Barnkollen är en ny tjänst som utvecklats av Telenor & Purple Scout. Tjänsten är till för att skydda barn i dagis & skolverksamheter.

Personlarm / Barnsäkerhet

Den här typen av lösningar bygger ofta på att personen som bär larmet har en M2M lösning som skickar sin geografiska position via GPS till en övervakningscentral eller till dagisfrökens mobiltelefon. Barnkollen är ett exempel på en uppmärksammad lösning som ett Svensk företag tagit fram. Den vänder sig främst till skolor, dagis och fritidsgrupper som vill ha extra kontroll över var barnen är. Den larmar om ett barn kommer längre bort än ett förutbestämt avstånd, larmet och var barnet är visas i lärarens mobiltelefon. Det finns även lösningar där man lägga upp digitala staket, går man utanför detta staket går ett larm, detta kan ex användas på demens boenden – lämnar en person den digitala gränsen går ett larm samt kan man se var personen finns. Personlarm används också för personer som jobbar ensamma i utsatta miljöer, övervakningscentralen kan hela tiden se var personen är samt kan man aktivera ett larm om man behöver hjälp.

Kameraövervakning

Kameror ingår ofta i larmpaket som man köper idag men det går bra att enbart köpa en kamera och koppla upp den med hjälp av ett M2M abonnemang. Då kan man via vilken dator som helst koppla upp sig mot kameran och se vad som händer där kameran finns. Kameror går självklart att ansluta via ett wlan eller nätverkskabel men där inte det finns är kameror som jobbar via ett mobilnät ett utmärkt alternativ. Ex kanske man vill ha en kamera som filmar sin sommarstuga, sin brygga eller en tillfällig byggarbetsplats. Kameralösningar kan kräva tillstånd, glöm inte att kontrollera vad som gäller.