Rätt router i fordon

Publicerad i Nyheter

Att montera en 4G router i ett fordon är ett bra sätt att lösa uppkoppling av fordon i rörelse och det finns många anledningar att just titta på en fordonsrouter med 4G-uppkoppling. Vi har en lång erfarenhet av 4G-router installationer i fordon och här är några av våra bästa tips på vägen.

BÄST ATT SATSA PÅ EN 4G ROUTER FÖR FORDON?

Det svenska mobilnätet är bra utbyggt längs de stora vägarna och även i många mindre orter är vägnätet prioriterat när operatörerna har byggt täckning. Genom att installera en fast 4G router med yttre antenn är det enkelt att koppla upp fordon även där täckningen är litet sämre, en antenn monterad på biltaket når helt enkelt längre.

När det gäller installation av router i fordon så kan det handla om att man vill:

 Ansluta fordonsdator till överordnat system
 Distribuera wifi till passagerare, ombordwifi

Och även om den gemensamma nämnaren är 4G uppkoppling ser kraven något annorlunda utan mellan de två kategorierna medan några är gemensamma, låt oss börja med gemensamma egenskaper att titta på för att sedan ge några rekommendationer på lösning

4g-router ombordwifi

1. HANTERA VARIERANDE INSPÄNNING

Fordons spänningsmatning är kraftigt varierande beroende delvis på att det är batterier som laddas och delvis på grund av stora strömuttag som sker momentant under start av fordonet. Detta leder till transienter, oren ström och varierande spänning bland annat. För att undvika det rekommenderar vi att routern är fast installerad för att undvika att det blir glapp i anslutningarna, dessutom behövs en router som har bra spänningsstabilitet trots bristande strömmatning. Tänk också på om du har 12 eller 24 V system i fordonet routern skall användas i så att du kan välja en router som klarar rätt inspänning. Ett annat förslag som blir vanligare är att titta på en router som har PoE-matning av andra enheter eller som kan matas via PoE för att minimera kabeldragningen.

2. VETTIG WIFI

En, fem eller hundra klienter? Wifi-delen i 4G-routrar skiljer sig åt (läs gärna mer här), en del klarar några enstaka användare och andra klarar många användare. De som klarar få användare har ofta LTE-modulen och wifmodulen sammanbyggd. Det kan också finnas behov av att erbjuda en lösenordsskyddad passagerarinloggning (kundportal, accessportal) eller välkomstsida för till exempel taxiåkeriet eller lokaltrafikföretaget när passageraren surfar. Andra önskemål brukar vara att kunna ha en trafikbegränsning per användare och session, en fördela trafikkapaciteten mellan olika användare samt möjligheten att spärra olika tjänster och sajter. Många av dessa önskemål går att lösa med en proffsrouter för fordonsmontage!

3. AKTIVERA MED TÄNDNINGEN

En proffsrouter för fordon har ofta separat aktivering av routern styrd av tändningen med ställbar timer om tändningen slås av vilket gör att routern har fördröjd avstängning, en väldigt användbar funktion, framförallt i fordon som varutransporter där det är många till och frånslag av tändningen.

4. FLERA OPERATÖRER

I många fordonsapplikationer önskar man sig kontinuerlig täckning och hög tillgänglighet, i sådana applikationer rekommenderar vi routrar som har dubbla 4G-moduler som står i så kallad ”Hot Standby”, routern kan då växla mellan två aktiva operatörer och växla mellan de bästa operatörerna eller använda båda operatörerna parallellt för både högre hastighet och säkerhet. I framförallt utryckningsfordon, bussar i linjetrafik och i myndighetsfordon är dessa viktiga funktioner. Med vissa av våra routrar finns möjlighet till två primära operatörer och två sekundära operatörer, alltså totalt fyra operatörer. Att välja Net1 som en av dessa operatörer (Net1 har väldigt bra täckning i hela landet) ger en lösning som är robust och har täckning nästan överallt, Net1s akilleshäl kan ses som hastigheten men med en ytterligare operatör som back-up kommer nätet inte att vika ned.

5. E-MÄRKNING

Vi rekommenderar att du i första hand väljer en e-märkt router för fast installation i fordon. En e-märkt router är anpassad och avsedd för fast installation i fordon och e-märkningen är ett kvitto på dess förmåga att ge stabil uppkoppling i alla lägen och som annan e-märkt elektronik i fordon är den säker att använda vid fast installation.
4g-router för koordinater

6. GPS

I kombination med ovanstående finns också ibland önskemål att man vill kunna se fordonets position och i många fordonsroutrar finns en GPS-mottagare integrerad i routern som kan användas för positionering lokalt i fordonet, för positionsrapportering till trafikledning när det gäller stora fordonsflottor eller för att få aktuell position via SMS. Våra routrar kan användas med färdiga positioneringslösningar eller integreras i tredjepartslösningar. Vi offererar gärna rätt lösning baserat på dina behov!

7. ALLTID ONLINE

En router med inbyggd watchdog håller uppkopplingen igång och startar om routern om den tappar sin uppkoppling. En watchdog är en serie av funktioner som bevakar routerns status och startar om den utan att föraren bryter spänningen till routern.

8. FJÄRRÖVERVAKNING

En router kan fjärrövervakas via centrala plattformar som i stort sett alla tillverkare av proffsroutrar erbjuder för en mindre månadskostnad. Med fjärrövervakningsprogrammet kan allt från position till konfiguration utföras på distans. Även prestanda som tappade paket, latens i förbindelsen mm kan inhämtas via övervakningsprogrammen. Det här är en stor tidsbesparare, se till att din router har stöd för det!

9. ANDRA INGÅNGAR

Seriella portar, USB eller analoga och digitala ingångar? Dessa kan användas för att ansluta givare av allt från närvarodetektering eller inbrottslarm, till larm från alkomätare eller temperaturlarm. Vi kan i princip lösa det mesta!

Mobilt bredband kan användas till mycket och innan du installerar en router i ett fordon rekommenderar vi att du också läser igenom vår guide för bästa fordonsantenn för 4G. Här är några tips på fordonsroutrar, observera att vissa av dem inte är e-märkta och därmed inte bör installeras fast i fordon men kan passa för tillfälliga installationer.

 • B+B SmartWorx SmartMotion

  B+B SMARTWORX SMARTMOTION

  SmartFlex är en snabb och robust 4G router med god miljötålighet och en enastående driftsäkerhet. Routern är godkänd för…

   LÄS MER

 • B+B SmartWorx/Conel LR77 V2 BG/FG LTE Router

  B+B SMARTWORX/CONEL LR77 V2 BG/FG LTE ROUTER

  Conel LR77 v2 G är en 4G router för kontinuerlig drift utan avbrott, år ut och år in. Routern…

   LÄS MER

 • Teltonika RUT955

  TELTONIKA RUT955

  RUT955 är en 4G router med både nätverksportar och seriella gränssnitt (RS-232, RS-485 och USB) samt I/O-portar. Teltonika RUT955…

   LÄS MER

 • B+B SmartWorx SmartMotion

  B+B SMARTWORX SMARTMOTION

  SmartFlex är en snabb och robust 4G router med god miljötålighet och en enastående driftsäkerhet. Routern är godkänd för…

   LÄS MER

 • B+B SmartWorx/Conel SmartStart

  B+B SMARTWORX/CONEL SMARTSTART

  SmartStart är en instegs-4G router som trots sitt pressade pris erbjuder både ethernet, wifi, RS-232 och I/O-port. Routern fungerar…

   LÄS MER

 • SATEL GW100/GW120 LTE Router

  SATEL GW100/GW120 LTE ROUTER

  Den kompakta routern från SATEL är en 4G router med dubbla nätverksportar och GPS. Wifi finns som tillval. En…

   LÄS MER

 • Teltonika RUT850

  TELTONIKA RUT850

  Teltonika RUT850 är en kompakt 4G router med wifi och GPS anpassad för fordonsmontage. En router som erbjuder kompakta…

   LÄS MER

Spåra från din sida.