Telenor och Tele2 slår ihop sina GSM (2G) nät

Publicerad i Nyheter

Tele2 och Telenor skapar gemensamma 2G och 4G nätTidigare i år skrev vi på m2mguiden.se en artikel om att bla AT & T i USA skall stänga ner sitt GSM nät. I Sverige verkar trenden vara den motsatta, här satsas det enorma pengar på att bygga ut och förstärka GSM näten. För oss som sysslar med M2M är detta bra nyheter, i vart fall om man har sin verksamhet koncentrerad till Sverige.

Många tror att just M2M kommer att vara en stor drivkraft till att behålla GSM näten även om det just nu inte är huvudorsaken till att ex Telenor och Tele2 slår ihop sina nät, det är drivet utifrån att man vill ha samtal i det nätet och driva över datatrafik till 3G och 4G näten. Även om AT & T stänger sitt GSM nät, sista ordet är nog inte sagt, kommer GSM näten att spela en stor och viktig roll under en lång tid framöver för den fortsatta expansionen av M2M. Det finns fördelar med att anpassa sin utrustning till fler nät än GSM, inte minst täckning och den ökade bandbredden som kan fås i dessa nät, detta bör alltid övervägas när man tar fram en ny tjänst.

Telenor och Tele2 har nu slagit ihop sina GSM nät på Västkusten, Skåne samt Gotland, Mälardalen slås ihop i slutet på oktober och resterande del av Sverige skall enligt planerna slås ihop under Q1 2013. Med denna sammanslagning har dessa operatörer ökat antalet basstationer med 30-40 % vilket förenklat utryckt betyder att täckningen fått motsvarande förbättring. Telia kommer nog att bli utmanade som den operatör som har bäst taltäckning.

Taggar:, , ,

Spåra från din sida.